20 Şubat 2022 Pazar

POSEİDON ÜZERİNE




Mitoloji; Poseidon üzerine:

Sabit bir konu üzerinde bloglar yazmayacağımı söylemiştim. İlgimi çeken, bilgim olan konular üzerinden yazılarım gelmeye devam edecek.

Mitoloji uzun zamandır ilgi duyduğum bir alan. Mümkün oldukça mitoloji hakkında okumalar yapmaya çalışıyorum. Muhtemelen mitoloji  konulu bloğum bununla sınırlı kalmayacak. Dediğim gibi çok kapsamlı ve üzerine yazmak istediğim mitolojiler var.  İlk mitoloji yazım Poseidon ile ilgili olacak.

    Poseidon; Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşidir. Peki Poseidon nasıl deniz tanrısı oldu? Efsaneye göre Kronos diğer çocukları gibi Poseidon’ u da doğar doğmaz yutar. Zeus babasını kusturup Poseidon’u yutulmaktan kurtarır. Zeus, Hades ve Poseidon babaları Kronos’u gökten indirdikten sonra; denizlerin, gökyüzünün, ve yeraltının efendisinin kimin olacağını belirlemek için aralarında kura çekerler. Zeus gökyüzünün, Hades yeraltının, Poseidon’un payına ise denizlerin hakimiyeti düştü. Genellikle önem açışından Zeus’tan sonra geldiği söylense de Poseidon Zeus’la boy ölçüşmekten çekinmezdi. Onun kadar güçlü değildi. Ama en az Zeus kadar saygı görüyordu. Çünkü korkulan bir tanrıydı. Denizciler bile Poseidon’u hoş tutmaya çalışırlardı.

Poseidon’ a çoğu zaman “dünyayı sarsan” denilirdi. Bunun sebebi; depremlere yol açabiliyor,zıpkının kullanarak fırtınalar oluşturabiliyor, dalgaları dilediği yüksekliğe ulaştırabiliyordu.





       İspanya’da bulunan Poseidon Heykeli (Roma Tanrısı Neptün olarak da bu görsel geçiyor.)

Türkiye’nin Sinop şehrinde 2007 yılında deniz üstüne konuşlandırılan Poseidon Heykeli (Hayaller-Hayatlar)😂😂😂

     Poseidon denizlere egemen olsa da bu ona yeterli gelmiyordu. Daha fazlasının peşindeydi. Zeus’a cephe alarak tanrıların yönetici olmak istiyordu. Poseidon Olympos’taki tanrılar arasında en az zeki olanıydı ve Athena bilgelik tanrıçasıydı. Poseidon okyanusun yalnızca kendi yaratıklarına ait olmasına istiyordu Athena bunun üstüne ölümlülere gemi yapımını öğreterek Poseidon’un egemen olduğu yöreleri insanlara açmış oldu. Böylelikle düşmanlıkları da başladı. Atina kenti üzerine hak iddia etmeleri üzerine de bu gerilim iyice arttı. Bunun üstüne Zeus Atina halkına hangisinin daha değerli bir armağan olduğuna dair karar vermelerini istedi. Tuzlu su kaynağı mı? Zeytin Ağacı mı? Halk Zeytin ağacının daha yararlı bir kaynak olduğuna karar verince Athena kentin koruyucusu oldu.


POSEİDON’UN KRALİÇESİ: AMPHİTRİTE

    Amphitrite, Nereus ile Doris’in kızıydı. Birleşmeden doğan elli kızdan biridir. Bu sayının yüz olduğu da söylenir. Amphitrite tek yönden kardeşlerinden farklıydı, Korobaşıydı. Poseidon onu dans edip şarkı söylerken gördüğünde aşık oldu. Fakat Amphitrite Poseidon’u istemedi. Poseidon reddedilmeye alışık değildi. Amphitrite Poseidon’u istemediği için okyanusun derinliklerine kaçmaya çalıştı. Her seferinde de yakalandı. En sonunda razı gelip karısı olmayı kabul etti ve ona üç çocuk verdi. Benthesicyme, Rhode ve Triton.

Poseidon’un diğer yaşadığı aşklardan da kısa kısa bahsedelim;

AETHRA:Treuzen kralının kızı. Poseidon ile birlikte olduğu gece Atina’nın yöneticisi Aegus’la da ilişkiye girmiştir. Hamile kalır ve çocuğun kimden olduğunu kimse bilmiyor. Doğan Theseus isimli çocuk ünlü bir kahraman oldu.

AMYMONE: Kral Danaus’un elli kızından biri. Amy ile Argos ülkesinde su ararken sevişti Nauplius adında bir oğulları oldu. Denziler ve astonomiye olan bilgisi ile denizcilerin kahramanı oldu.

DEMETER: Poseidon’un kız kardeşi. Poseidon’un sarkıntılıklarından kaçabilmek için kısrak kılığına girdi. Poseidon buna rağmen vazgeçmedi. Ve ne yazık ki bu şekilde de ondan kaçamadı. Poseidon bir aygıra dönüşerek onunla çiftleşti. Bu ilişkiden Desponia adında bir orman perisi Arion adında vahşi bir at dünyaya geldi. Bazı kaynaklarda kızgın demeter olarak da geçer. Bu ilişkiye olan öfkesi yüzünden. 

MEDUSA: Poseidon Medusa’ya hayrandır. Medusa o kadar güzeldir ki bütün tanrıçalar onu kıskanmış, tanrılar peşinden koşmuştur. Poseidon’un başı Medusa’nın güzelliğinden öyle bir dönmüştür ki Athena’nın tapınağında Medusa’ya zorla sahip olur. Athena Medusa’yı hem kıskandığı hem de bakirelik tanrıçası olduğu için Medusa’yı gorgon olarak cezalandırır. Gorgonlar Yunan mitolojisinde, keskin dişli, saç yerine kafasında canlı yılanlar olan dişi canavarlar. Efsaneye göre gözlerine bakanı taşa çevirirler. Athena aynı zamanda Perseus’un Medusa’yı öldürmesinde de yardımcı olur. Perseus Medusa’nın kafasını kesince ortaya Chrysaor ve Pegasus adlı iki çocuk çıkar. . Pegasus iki kanatlı bir at olarak dünyaya gelir. Poseidon’la ilişkilerinin meyveleri. Başka kaynaklara göre Athena’nın da Poseidon’la ilişkisi olduğunu öne sürer. Bunu hazmedemeyip Medusa’yı cezalandırdığı söylenir.

                                                                           Pegasus (kanatlı at)

POSEİDON TAPINAĞI

    "Poseidon tapınağı, yunan mimarisi örneklerinden biridir. İctinus tarafından MÖ. 400-440 yılları arasında inşa edildiği düşünülen bu tapınak Atina’nın 70 km güneyinde Attica Yarımadası’nın en ucunda bulunan Sainon Burnu’nda bulunmaktadır. Poseidon tapınağı denizlerin tanrısına adandığı için ve Atinalıların antik çağlarda askerlerini savaşa uğurladığı, gemilerinin yolunu gözledikleri uçurumun üstünde, denize hakim bir konumda yer alması, yapının doğasına uygun olduğunu ifade eder. Ve mitolojik efsanesine göre Kral Aegeus’un kendini denize bıraktığı yer olan bu burun yaklaşık 200 ft yükseklikte olduğu için bölgenin iklim şartları gereği, rüzgarların sertliğine ve yıllara dayanıklı olması hesap edilerek dor sütunlar daha dik halde inşa edilmiştir". Görselleri ekliyorum.





Bloğumda okuduğum, Kathleen Sears'ın mitoloji 101 kitabından yararlandım. Keyifle okumanız dileğiyle 💚

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HALİL CİBRAN; SEVGİ ÜZERİNE